Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

28.10.2019

Návšteva z Indonézskeho veľvyslanectva

Návšteva z Indonézskeho veľvyslanectva

Vybraní žiaci školy mali dnes jedinečnú príležitosť zúčastniť sa výuky prípravy jedál Indonézskej kuchyne. Výučbu viedli skúsení pracovníci Indonézskeho veľvyslanectva. A na záver sa spoločne ochutnávalo.

Kuchyňa krajín Juhovýchodnej Ázie je tradične veľmi rozmanitá, voňavá s intenzívnymi chuťami a farbami, ktoré potešia chuťové bunky aj oči pri servírovaní. Indonézia v tomto smere nezaostáva a svetu dala niekoľko chutných jedál.

Veľkosť krajiny a náboženská rôznorodosť sa odráža aj v rozmanitosti pripravovania jedál.

Indonézia má 13-tisíc ostrovov, z toho 6-tisíc je obývaných a rovnako ako rôznorodé sú indonézske náboženstvá, národy a ich kultúra, je pestrá aj indonézska kuchyňa. Samozrejme, vychádza najmä z lokálnych surovín, ale na druhej strane je ovplyvnená Indiou, Stredným východom, Čínou, teda krajinami, ktorých národy sa v minulosti do Indonézie dostali a doteraz tam žijú. Nájdeme tu však aj európske vplyvy, pretože Indonézia bola dlhé roky holandskou kolóniou a ešte predtým ju kolonizovali Španieli a Portugalci.

Akokoľvek sa však  jednotlivé kuchyne indonézskych regiónov líšia, základným pokrmom je ryža. Na ostrovoch na východe krajiny, kde klíma neumožňuje jej pestovanie, je to maniok a jam (yams), zelenina, ktorá sa používa ako naše zemiaky, jej hľuzy však môžu vážiť až 70 kilogramov. Používa sa veľa korenia a kokosové mlieko. Veľmi obľúbeným spôsobom prípravy jedla je vyprážanie na množstve palmového oleja. Indonézania majú radi sladké a okrem presladených cukroviniek a koláčov je bežná aj sladko-slaná chuť jedál.

Galéria

Podobné články

Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2025
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2025
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2025 je vo...
Na majstrovstvách kraja stolní tenisti s bronzom a florbalisti zlatí
Na majstrovstvách kraja stolní tenisti s bronzom a florbalisti zlatí
Športové súťaže pokračovali v apríli krajským...
DEŇ NARCISOV
DEŇ NARCISOV
Dňa  10. apríla 2025 sa konal 29. ročník char...
Veľtrh ALMA MATER 2025
Veľtrh ALMA MATER 2025
Dňa 3.4.2025 sme sa zúčastnili Veľtrhu ALMA M...
MATURANTI - HOTELÁCI
MATURANTI - HOTELÁCI
MATURANTI - HOTELÁCI aktuálne obhajujú maturi...
Úžasný úspech hoteláčky z Piešťany
Úžasný úspech hoteláčky z Piešťany
V Prahe sa v O2 Universum konala medzinárodná...
MSŠ v mixvolejbale a MSŠ v silovom päťboji
MSŠ v mixvolejbale a MSŠ v silovom päťboji
V utorok 25.03.2025 sa naše volejbalistky a v...
KRAJSKÉ KOLO STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI 2025 PRE HOTELÁLOV ÚSPEŠNE
KRAJSKÉ KOLO STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI 2025 PRE HOTELÁLOV ÚSPEŠ...
Všetky reprezentantky HOTELKY z Piešťan sa um...
Výstava fotografií v ŠI
Výstava fotografií v ŠI
V dňoch 25.3. - 27.3.2025  sme v ŠI zrealizov...
Ekohoteláci zrealizovali projekt – Višňová alej
Ekohoteláci zrealizovali projekt – Višňová alej
Cieľom nášho projektu bola výsadba mladých st...