Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre Gastronómiu, hotelierstvo a cestovný ruch, Rating: "AA"

27.06.2013

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Stretnutie s MUDr. Imrichom Sečanským - spoluzakladateľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch

Meno MUDr. Imricha Sečanského je spojené so vznikom Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.

26.06.2013 sme mali tú česť, že sme sa s MUDr. Sečanským stretli v Bratislave v jeho byte a spolu s ním sme spomínali...

V Piešťanoch trávil veľa voľného času už ako študent medicíny a Ľ. Winter mu poskytol ubytovanie v hoteli Excelsior (Jalta) , aby sa pripravil na skúšky. MUDr. Sečanský mal Ľ. Wintera veľmi rád a spomína na neho ako na výborného obchodníka a manažéra.

Keďže veľmi často cestoval do Švajčiarska, Ľ. Winter ho požiadal, aby z Hotelovej školy v Laussane priniesol učebné osnovy, podľa ktorých by prebiehala výučba v novozriadenej Hotelovej škole v Piešťanoch (1946).

99 ročný pán doktor si zaspomínal na obdobie , v ktorom ako prvý dietológ a diabetológ spolupracoval s konateľmi Ružového mlyna, v ktorom sa v povojnovom čase vyrábali diétne produkty so sójovej múky , cestoviny, keksíky a detská výživa Cerasil .

Zúčastnil sa na rozdeľovaní sójových produktov UNRA ( aj pre deti v Amerike).

V 1945 založil v Bratislave Štátny ústav pre výživu a o rok neskôr otvoril v Bratislave prvú diétnu

jedáleň. Prečo? Po vojne sa vracali domov ľudia z koncentračných táborov a pre zažívací trakt týchto ľudí bolo veľa dobrého jedla hotovou katastrofou – mali zdravotné problémy a končili v nemocnici.

V školských rokoch 1954 až 1960 bol názov školy Škola pre spoločné stravovanie a MUDr. Sečanský vyučoval na škole odborné predmety. Bol aj zakladateľom odboru diétna sestra na zdravotníckej škole. Napísal mnoho odborných a kuchárskych kníh, ktoré popisovali zdravú výživu.

Dlhé roky a aj vo vyššom veku navštevoval piešťanské kúpele, kde sa liečil v obľúbenej Balnea Esplanade a pri každej ceste do Piešťan neobišiel hrob Ľudovíta Wintera.

A jeho „recept“ na dožitie sa dlhého veku? Jesť pomaly, dobre jedlo požuť a zapiť pohárikom dobrého vínka.

Na záver nášho stretnutia sme mu popriali pevné zdravie a sľúbili sme si, že sa určite stretneme pri oslave jeho storočnice.

Galéria

Podobné články

Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2025
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2025
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera 2025 je vo...
Na majstrovstvách kraja stolní tenisti s bronzom a florbalisti zlatí
Na majstrovstvách kraja stolní tenisti s bronzom a florbalisti zlatí
Športové súťaže pokračovali v apríli krajským...
DEŇ NARCISOV
DEŇ NARCISOV
Dňa  10. apríla 2025 sa konal 29. ročník char...
Veľtrh ALMA MATER 2025
Veľtrh ALMA MATER 2025
Dňa 3.4.2025 sme sa zúčastnili Veľtrhu ALMA M...
MATURANTI - HOTELÁCI
MATURANTI - HOTELÁCI
MATURANTI - HOTELÁCI aktuálne obhajujú maturi...
Úžasný úspech hoteláčky z Piešťany
Úžasný úspech hoteláčky z Piešťany
V Prahe sa v O2 Universum konala medzinárodná...
MSŠ v mixvolejbale a MSŠ v silovom päťboji
MSŠ v mixvolejbale a MSŠ v silovom päťboji
V utorok 25.03.2025 sa naše volejbalistky a v...
KRAJSKÉ KOLO STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI 2025 PRE HOTELÁLOV ÚSPEŠNE
KRAJSKÉ KOLO STREDOŠKOLSKEJ ODBORNEJ ČINNOSTI 2025 PRE HOTELÁLOV ÚSPEŠ...
Všetky reprezentantky HOTELKY z Piešťan sa um...
Výstava fotografií v ŠI
Výstava fotografií v ŠI
V dňoch 25.3. - 27.3.2025  sme v ŠI zrealizov...
Ekohoteláci zrealizovali projekt – Višňová alej
Ekohoteláci zrealizovali projekt – Višňová alej
Cieľom nášho projektu bola výsadba mladých st...